Chirurgie orala dentara

Chirurgie orala dentara

Chirurgia orala dentara este o ramura a stomatologie care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor gurii, dintiilor, gingiilor, maxilarului si mandibulei sub aspect functional si estetic. Chirurgie stomatologica orala o putem impartii in 2 mari subramuri in functie de complexitatea manevrelor stomatologice:
1. Chirurgia oro-dentara {oro-maxilo-faciala (OMF)sau buco-maxilo-faciala(BMF)} 2. Chirurgia dento-alveolara

  • Chirurgia oro-maxilo-faciala (OMF) se refera la interventiile de mare amploare, reducerea fracturilor oro-maxilo-faciale, tumori (cancer oral), supuratiile lojelor, etc. Chirurgia oro-maxilo-faciala se realizeaza de cele mai multe ori la spitale specializate, cu internare, fiind nevoie de asistenta permanenta a personalului medical.
  • Chirurgia dento-alveolara tratamentele stomatologice specifice chirurgiei dento-alveolare se pot desfasura in cabinetul (clinica) de stomatologie. Dintre aceste tratamente stomatologice enumeram pe cele mai uzuale: extractii dentare, rezectia apicala, chiuretaj subgingival, chirurgie parodontala, implantul dentar, chistectomie, etc.
    • Extractia dentara este o manopera stomatologica prin care se elimina un dinte bolnav, care provoaca si intretine reactii patologice locale si/sau generale care nu pot fi depasite prin alte tratamente stomatologice mai putin invazive. Aceasta interventie chirurgicala este realizata de medicul dentist (stomatolog) sau de medicul dentist (stomatolog) specializat in chirurgie maxilo-faciala. Alegerea acestei solutii drastice de tratament stomatologic are loc dupa o epuizarea tuturor alternativelor de salvare a dintelui si dupa o discutie prealabila a medicul dentist (stomatolog) cu pacientul.
    • Rezectia apicala este o metoda chirurgicala in terapia conservatoare endodontica ce consta in extirparea apexului dentar (varful radacinii) impreuna cu tesutul osos inconjurator infectat, fiind precedata sau nu de tratament stomatologic endodontic corect si a obturatia dentara perfecta a canalului.
    • Chiuretajul subgingival este o manevra stomatologica cu scopul curatirii radacinii dintilor in vederea reconstrustiei gingivale. Aceasta se realizeaza cu ajutorul instrumentelor stomatologice numite chiurete parodontale prin indepartarea placii bacteriene, tartru si tesuturile afectate (ligamentele parodontale).
    • Chirurgia parodontala include totalitatea manevrelor stomatologice invazive ale tratamentului stomatologic impotriva bolii parodontale. Drumul catre boala parodontala propriu-zisa porneste de la igiena orala necorespunzatoare si se manifesta prin gingii rosii si sensibile ce sangereaza la periaj, mancarime si usoare dureri gingivale, etc – gingivita. In aceasata faza incipienta tratamentul stomatologic este unul neinvaziv. Netratata, gingivita duce la parodontopatie (parodontoza) . Tratamentul stomatologic in acest caz poate presupune si manevre stomatologice invazive specifice chirurgie parodontale ca de exemplu: gingivectomie, grefa mucozala, indepartarea dintilor compromisi, planarea radiculara, aditia osoasa si regenerarea tisulara ghidata, chiuretaj subgingival, etc.
    • Implantologia dentara face parte din chirurgia buco-maxilo-faciala care presupune realizarea unor lucrari protetice dentare cu sprijin pe implantul dentar montat in os. Implantul dentar cel mai intalnit este de tip surub cu o suprafata de contact cat mai mare ceea ce asigura o fixare stabila. Pacientii cu implanturi dentare redobandesc sansa de a manca aproape orice si zambesc increzatori si fara retinere.
    • Chistectomia este un procedeu stomatologic invaziv, parte a tratamentului stomatologic de extirpare a unui chist aparut in zona de interes buco-maxilo-facial.

Cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta va sta la dispozitie pentru a va da o mana de ajutor cu acelasi profesinalism si multa grija indiferent de complexitatea problemelor dumneavoastra de ordin stomatologic.