Endodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratarea pulpei dentare, a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii dintelui, a canalelor radiculare si a regiunii periapicale (punga puroi), tratament stomatologic cunoscut in termeni populari ca “omorarea” nervului.Toate aceaste manopere stomatologice presupun multa indemanare din partea medicului dentist (stomatolog). Aceasta specialitate a stomatologiei reprezinta baza stomatologiei restaurative deoarece vindeca dintele pe interior.
In interiorul oricarui dinte o sa gasim camera pulpara unde se situeaza pulpa dentara si sistemul radicular de canale. Acestea contin tesut moale, nervi, vase de sange. In aceasta zona sterila daca ajung accidental sau in urma unei carii, bacterii sau virusi se poate forma puroi care poate provoca boli ca meningite, endocardite, sinuzite, septicemie. Manevrele stomatologice uzuale pe care le realizeaza medicul dentist (stomatolog) endodont constau in:
- Curatarea canalelor radiculare in intregime de resturi organice sau anorganice.
- Prepararea si calibrarea canalelor radiculare cu ajutorul instrumentelor manuale sau rotative.
- Sterilizarea si obturarea dintelui – retratament endodontic.
- Reluarea terapiei pe un dinte cu canale radiculare obturate cu scopul eliminarii cauzelor care au dus la esecul tratamentului initial.
- Rezectia apicala. Medicul dentist (stomatolog) recurge la acesta terapie doar atunci cand terapia initiala si retratamentul endodontic nechirurgical nu a dat roade.Se realizeaza indepartarea chirurgicala a apexului (varful radacinii) dintelui si a tesuturilor adiacente afectate.
- Coafajul direct. Este o metoda conservativa prin care se realizeaza un pansament al pulpei dentare cu o substanta neiritanta, antiseptica si antiinflamatoare pentru pastrarea vitalitatii pulpare prin stimularea formarii de dentina noua cu rol in protectia pulpei dentare.
- Coafajul indirect. In situatiile unor carii profunde in care indepartarea dentinei ramolite (alterate) ar duce la expunerea camerei pulpare medicul dentist (stomatolog) procedeaza la indepartarea partiala a tesuturilor afectate prin aplicarea in cavitate a unor paste de coafare peste care se aplica obturatii provizorii cu scopul stimularii de dentina noua.
- Tratamentul necrozei si gangrenei pulpare. Necroza pulpara reprezinta atrofierea si in final moartea pulpei in lipsa germenilor patogeni sub actiunea unor agenti fizico-chimici sau traumatisme iar prin gangrena pulpara intelegem infectarea si degradarea pulpei sub actiunea germenilor patogeni (bacterii de putrefactie). Atat tratamentul necrozei cat si al gangrenei presupune indepartarea pulpei necrozate sau infectate si controlarea infectiei prin tratament mecanic si medicamentos, finalizandu-se cu obturarea canalelor radiculare si reconstructia coroanei.
- Extirparea vitala sau pulpectomia este o manopera stomatologica chirurgicala prin care se realizeaza extirparea pulpei dentare inflamate. Prin acest tratament stomatologic mecanic se poate realiza o extirpare totala (pulpectomie totala) sau extirpare partiala (pulpectomie partiala sau pulpotomie), practicata mai ales la copii (pe dintii temporari). In cazurile cu dureri foarte mari poate deveni interventie de urgenta, insa in toate situatiile trebuie urmata de obturatia canalelor radiculare ( mai putin in pulpita purulenta, pulpita cronica sau canalele sangereaza abundent.
- Chiuretajul periapical. Chiuretajul periapical este o interventie chirurgicala stomatologica endodontica de incizare a tesutului gingival si al osului cu scopul indepartarii tesutului infectat din regiunea periapicala (varful radacinii varfului) fara a efectua rezectie apicala.
- Drenajul endodontic. Este o manopera stomatologica de urgenta pentru eliminarea secretiilor purulente, a dentinei ramolite (alterate) si a resturilor pulpare din canalelor radiculare cu ajutorul acelor endodontice. Aceasta procedura trateaza parodontita apicala acuta si dureaza aproximativ 20 min.
- Obturatia de canal retrograda. Scopul obturatiei de canal retrograda este sigilarea ermetica intre parodontiu si foramenul apical (varful radacinii), fiind o manopera stomatologica chirurgicala de obturare a varfului radacinii unui dinte in cadrul rezectiei apicale si a chiuretajului apical.
Cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta acorda o grija speciala tratamentelor endodontice pentru a asigura in acelasi timp confortul si starea de bine a pacientului si un serviciu stomatologic de inalta tinuta profesionala.