Implantul dentar.Indicatii si contraindicatii

Implantul dentar.Indicatii si contraindicatii

Implantul dentar, pe scurt, este un dispozitiv din titan si alte aliaje, care se introduce in osul maxilar ca radacina pentru dintele care se va realiza ulterior.

Indicatiile implantului dentar

Implantul dentar este indicat tuturor pacientilor peste 18 ani (sub 18 ani osul e in crestere), fara limita superioara de varsta. Singura conditie este ca starea de sanatate sa permita realizarea unui implant dentar.

Precizam ca implantul dentar este util atunci cand pe arcada superioara sau inferioara lipsesc unul sau mai multi dinti si la pacientii care nu doresc sau nu pot suporta proteze mobile sau din motive pur estetice.

Contraindicatiile implantului dentar

In ce priveste contraindicatiile pentru implantul dentar putem face urmatoarea clasificare:

Contraindicatii generale absolute

Acestea se refera la situatiile in care pacientul are boli grave in care nu se recomanda interventiile chirurgicale, respectiv anestezia.
Vorbim aici de afectiuni ca: insuficienta cardiaca severa, tulburari de coagulare a sangelui, tumori maligne active, boli phsihice severe, radioterapie , Sida, transplant de organe, tratament cu bifosfonati, infarct recent, boli osoase grave.

Evident ca in functie de modificarea starii de sanatate in bine, la o noua evaluare si aceste cazuri pot beneficia de un implant dentar.

Contraindicatii generale relative

Discutam de pacientii cu afectiuni care in urma unei evaluari la momentul luarii deciziei realizarii unui implant dentar , pot permite sau nu efectuarea acestuia.
Ne referim la boli precum diabetul, angina pectorala, graviditatea, dependenta de alcool, tutun, droguri, boli autoimune, anumite boli psihice.

Contraindicatii locale

Ne referim in special la pacientii cu probleme de sanatate la nivelul cavitatii orale ca de exemplu, infectii cornice, afectiuni ale mucoasei, anatomie diferita de normal a oaselor sau a formatiunilor anatomice interesate, alergii la materialele implantului, bruxism , igiena orala defectuoasa.

Sigur ca pentru o parte dintre aceste contraindicatii locale se pot gasi solutii in asa fel incat pacientul sa se poata bucura de realizarea implantului dentar pe care il doreste.