Implantul dentar la pacientul cu parodontoza

Implantul dentar la pacientul cu parodontoza

Pentru inceput credem ca este util sa intelegem ce inseamna boala parodontala si cum ne afecteaza sanatatea orala.

Parodontoza sau boala parodontala este o inflamatie a tesuturilor moi din jurul dintelui , a alveolei dentare datorata placii bacterieene formate printr-o igiena orala deficitara si/sau a unor boli sistemice.

Aceasta, placa bacteriana, neindepartata se mineralizeaza formand tartru care , la fel, necuratat in timp duce la retractia gingivala, resorbtia osului maxilar si evident la mobilizarea dintelui sau a dintilor.

In acest caz, in functie de cat de avansata e parodontoza, aceasta poate fi tratata, poate fi oprita in evolutie sau in cel mai rau caz se intervine prin indepartarea dintilor afectati( de cele mai multe ori toti) si inserarea implanturilor dentare.

In aceasta etapa in functie de caz putem opta pentru inserarea implantului dentar doar in locul dintilor afectati, incercand un tratament pentru ceilalti sau inlocuirea cu implant dentar a tuturor dintilor

De cele mai multe ori in prima varianta, in timp, se ajunge practic la inlocuirea tuturor dintilor cu implanturi dentare pe masura ce acestia( dintii) cedeaza in fata bolii parodontale.

Inainte de inserarea implantului dentar propriuzis, se realizeaza o igienizare a cavitatii orale printr-un detartraj si periaj pentru ca placa bacteriana sa fie diminuata micsorand astfel si inflamarea gingiilor.

In cazurile avansate ale bolii parodontale asa cum am mai aratat, se poate ajunge la indepartarea tuturor dintilor de pe arcada. In aceasta situatie pacientul poate beneficia de extractia dintilor si inserarea implanturilor dentare intr-o singura sedinta urmand ca in 24 ore sa beneficieze de o lucrare provizorie fixa. Vorbim aici de implanturile dentare Fast& Fixed.

Este util de stiut ca teoria conform careia e bine sa amanam inserarea implantului dentar pana boala parodontala avanseaza si se pierd toti dintii, nu reprezinta cea mai buna alegere, deoarece in timp se produce si o absorbtie osoasa si va fi mai dificila inserarea ulterioara a implanturilor dentare , presupunand tehnici de aditie osoasa .

Deasemenea este foarte important de stiut ca si dupa inserarea implantului dentar trebuie avut grija de igiena orala prin spalarea de doua ori pe zi si efectuarea unui detrartraj si periaj odata la sase luni.

Aceasta deoarece in caz contrar poate apare periimplantita, care afecteaza gingia sau chiar osul in zona implantului putand duce chiar si pierderea acestuia.

In concluzie , boala parodontala nu numai ca nu reprezinta nici pe departe o piedica in calea realizarii implanturilor dentare dar am putea spune ca devine o metoda de tratament necesara si sigura in tratamentul parodontozei.

Cabinetul stomatologic dr Vanvore Nicoleta , are o bogata experienta in tratarea pacientilor cu parodontoza cu ajutorul implanturilor dentare atat partial cat si total prin metoda Fast& Fixed, cu rezultate exceptionale in timp.