Odontologia este o ramura a stomatologie care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea leziunilor carioase si necarioase (leziuni generate de uzura dentara, fracturi, distrofii). Aceasta disciplina este parte a proteticii dentare care restabileste integritatea morfologica si functionala a dintilor.
Restaurarile protetice sunt directe – obturatiile fizionomice si indirecte – pe un dinte sau mai multi (coroane, punti, incrustatii).
- Obturatii directe (plombe) sunt restaurari dentare prin care dintele cariat isi recapata aproape integral fizionomia si functionalitatea. De aceea se mai numesc si obturatii fizionomice. Sunt directe deoarece materialul de obturatat este aplicat si modelat direct in cavitatea pregatita anterior de medicul stomatolog (dentist). Aceste materiale au indeobste aceeasi culoare cu dintele natural. Este cel mai intalnit tratament stomatologic din sfera odontologiei ca urmare a frecventei ridicate a leziunilor provocate de carii. Medicul dentist (stomatolog) la examinarea clinica in cabinetul stomatologic va stabilii pe baza radiografiei dentare si cu ajutorul unei oglinzi si sonde dentare, locul exact si severitatea cariei dentare. Aceasta manevra stomatologica are loc de cele mai multe ori sub anestezie locala, iar medicul stomatolog (dentist) recomanda si impreuna cu pacientul stabileste materialul de obturare cel mai potrivit.
- Obturatii indirecte. Coroanele dentare si puntile dentare sunt dispozitive protetice fixe cimentate pe dintii naturali existenti sau pe implanturile dentare.
- Coroana dentara inveleste complet un dinte deteriorat sau un implant dentar si are un rol estetic, de corectare a formei si/sau alinierii dintelui. Coroanele dentare sunt de mai multe feluri din punct de vedere functional, fiind confectionate din materiale diverse executate pe suporturi sau schelete in principal metalice. Astfel identificam: coroana ceramica pe suport metalic, coroana semifizionomica tip Weiser, coroana ceramica pe suport de zirconiu, coroana Remanium, reconstituire coronoradiculara, coroana totala din aur si coroana totala din metal (Ni-Cr), etc.
- Puntile dentare sunt lucrari protetice de substitutie a unuia sau mai multor dinti lipsa acoperind spatiul creat prin pierderea dintilor si care se sprijina pe dintii naturali sau implante dentare. La fel ca si coroanele puntile dentare sunt confectionate din diverse materiale pe nuante diferite.
- Incrustatiile metalice sunt restaurari fixe indirecte care refac conturul ci functionalitatea coroanei mai bine decat o obturatie directa si sunt mult mai rezistente fiind confectionate de regula din aur sau argint. Incrustatiile metalice sunt de mai multe feluri:
- incrustatiile intratisulare sau inlay inlocuiesc un volum mai mic al coroanei dentare, limitat de peretii laterali ai dintelui
- incrustatiile extratisulare sau onlay acopera una sau mai multe fatete laterale ale coroanei dentare
- incrustatiile cu sistem suplimentar de retentie pinlay – o incrustatie intratisulara cu pivot intraradicular
Incrustatiile dentare sunt o solutie stomatologica tehnica intermediara intre obturatiile directe (plombe) si obturatiile indirecte (coroane dentare totale).
In cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta, medicii dentisti (stomatologi) abordeaza cu succes si profesionalism toate tipurile de proceduri stomatologice din domeniul odontologiei.