Parodontologia este partea medicinei dentare (stomatologiei) care raspunde de profilaxia, diagnosticarea si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiu, adica tesuturile care mentin dintele pe arcada si anume gingia, osul, ligamentul dento-alveolar, cement si dintele in sine. Bolile parodontale sunt afectiuni ale parodontiului.
Agentii microbieni proveniti din placa dentara, imbolnavesc gingia si osul, provocand in final pierderea dintelui afectat. Cauza principala a bolilor parodontale (parodontoza) o constituie igiena defectuoasa.
Bolile parodontale sunt numeroase si pot fi impartite in: gingivitopatii, parodontite agresive, parodontite cronice, parodontite ca manifestari sistemice, necrotice, abcese, etc. Bolile parodontale se dezvolta in timp intr-un mod silentios fara sa atraga atentia pacientului. Simtome incipiente ca sangerarea gingivala sunt de cele mai multe ori ignorate, motiv pentru care pacientul nestiind nu beneficiaza de un tratament stomatologic in faza incipienta a bolii.
Tratamentul stomatologic urmareste in final imbunatatirea aparatului dentomaxilar rezultatul depinzand semnificativ atat de profesionalismul medicului dentist (stomatolog) cat si de cooperarea sincera a pacientului, mai ales in ce priveste respectarea intocmai a igienei orale. Tratamentul in sine presupune 4 etape in functie de gravitatea boli parodontale:
- Profilaxia parodontala
Se refera la procedeee stomatologice neinvazive, cu scopul prevenirii bolii sau cu scopul stabilizarii proceselor infectioase. Distingem ca metode si tehnici stomatologice cu scop profilactic urmatoarele:
- controlul placii microbiene realizat in mare parte printr-o informare mai consistenta a pacientului cu privire la obligativitatea rigurozitatii igienei orale in viitor.
- detartrajul si periajul profesional, sunt metode stomatologice de igienizare a dintilor si presupun curatarea lor de placa microbiana. Sunt cazuri in care doar aceste metode de igienizare (detartraj, periaj,dusuri bucal,planare radiculara, chiuretarea) pot fi suficiente pentru vindecarea boli parodontale.
- reparatiile defectelor aparute la lucrarile protetice. In respectivele defecte de restaurare ajung agenti patogeni care pot declansa si intretine parodontita.
- tratamentul ortodontic cu scopul alinierii dintilor pe arcada ajuta semnificativ la efectuarea unei igiene corespunzatoare.
- Interventii chirurgicale parodontale
Aceaste manevre stomatologice au in vedere modificarea anatomiei zonelor in care accesul la placa bacteriana este greoi sau imposibil. Enumeram cateva din cele mai uzuale manevre chirurgicale stomatologice:- gingivectomia – consta in rezectia tesuturilor hiperatrofiate aplicate in cazul pungilor parodontale supraosoase si a altor tesuturi nefunctionale.
- chiuretaj subgingival – procedeu stomatologic de indepartare cu ajutorul chiuretei a tesuturilor nefunctionale, puroi, etc si curatarea radacinii dintelui.
- gingivoplastia – remodelarea tesutului gingival.
- inductie osoasa – reparatia defectelor osoase cu diverse materiale (cartilaj, os, ceramica).
- rezectia osoasa – interventie chirurgicala pe os pentru transformarea lui intr-o baza potrivita pentru atasamentul gingival.
- alte solutii terapeutice de complexitate mai mare.
- Proteze dentare
In cazul in care din diferite motive (necooperarea pacientului, esecul terapiilor, etc) caderea dintilor este inevitabila se recurge la solutii radicale de extractii masiva a dintilor si protezare adecvata ulterioara. - Tratamentul parodontal de sustinere.
Daca tratamentul stomatologic ales a avut succes se impune o reevaluare permanenta si eventual o terapie de sustinere.
Cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta prin medicul dentist (stomatolog) insista pe o profilaxie eficienta a bolii parodontale si abordeaza cu profesionalism orice terapie stomaologica legata de parodontoza (boala parodontala).