Pedodontie

Pedodontie

Pedodontia este partea stomatologiei (medicinei dentare) care se ocupa cu studiul metodelor de prevenire, diagnosticare si tratament a patologiei odontale si parodontale la dintii temporari si permanentii in perioada de crestere si a patologiei mucoasei orale la copii si adolescentii.

Primele semne de dezvoltare dentara se evidentiaza in saptamana a 6-a de viata intrauterina. Apoi cel mai devreme la 4 luni de la nastere erup primii dinti de lapte. Primii, apar incisivii centrali, care erup in partea inferiora a gurii, urmatii la scurt timp de incisivii centrali din partea superioara a cavitatii bucale.

Cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani si nu respecta intotdeauna aceeasi ordine.

Dintii de lapte sau primari au rolul de a asigura o mestecare si o hranire adecvata, ofera spatiu dintilor permanentii ghidandu-i in pozitia corecta si permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului, asigurand o vorbire dezvoltata corespunzator.

In jurul varstei de 6 ani radacinila dentitiei primare incep sa se dizolve pe masura ce dintii permanenti imping dintii de lapte.


Formarea dintilor permanenti este o faza de tranzitie in dezvoltarea danturi care se desfasoara in urmatorii 15 ani. Incisivii, caninii si molarii permanenti erup pana la varsta de 9 ani, premolarii intre 10-12 ani iar al 2-lea rand de molari erup la 12-13 ani, al 3-lea rand de molari sau molarii de minte erup dupa varsta de 18 ani.

Parintii trebuie sa cunoasca faptul ca pentru a deveni un adult cu o dantura sanatoasa, copilul trebuie obisnuit de mic cu metodele de profilaxie dentara. Vorbim aici de igiena orala, dieta alimentara si evident controlul periodic la medicul stomatolog (dentist).

In concluzie este datoria parintilor sa caute sa se informeze cat mai complet legat de aceste metode de profilaxie dentara si sa le imprime in viata de zi cu zi a copilului. La 4-5 ani copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de 2 ori pe zi dar sub supreveghere pana la 7 ani. Deasemenea periajul incepe odata ce primul dinte a aparut.


O igiena orala necorespunzatoare si consumul de lichide si alimente dulci in exces pot duce la aparitia cariilor. De asemenea copilul nu trebuie sa fie speriat cu medicul stomatolog sau cu injectia. Dimpotriva trebuie obisnuit de mic cu medicul dentist (stomatolog) pentru a veni fara frica la controlul periodic.

Medicul dentist pedodont iti poate ajuta copilul sa previna aparitia cariilor si sa evita sau sa reduca severitatea problemelor stomatologice pe viitor. In acest sens medicul dentist (stomatolog) trebuie sa aiba insusiri si abilitati deosebite pentru a comunica eficient cu copilul.

Cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta, este printre cabinetele cele mai cautate de parinti pentru copii cu teama sau chiar speriati anterior de medicul dentist (stomatolog) si de adulti mai putini curajosi. Prin rabdare si tehnici de comunicare am reusit sa ne evidentiem la acest capitol in peisajul stomatologic din Timisoara cu rezultate notabile (vezi pagina Fara Frica – Fara Durere a acestui site).