Protetica dentara este o componenta a medicinei dentare (stomatologice) care se ocupa cu reconstituirea aparatului dentomaxilar si/sau inlocuirea dintilor pierduti, cu scopul final de a reda pacientilor echilibrul functional, estetic si psihic.
Protetica dentara este un tratament stomatologic care se intinde pe durata mai multor sedinte la cabinetul de medicina dentara (stomatologic). In functie de fiecare pacient in parte sunt necesare pregatiri preprotetice care constau in: extractii, tratamentul cariilor, indepartarea nervilor, slefuirea dintilor de sustinera si eventual montarea implanturilor dentare. Dupa incheierea acestor tratamente stomatologice care se intind pe o perioada de timp, urmeaza protezarea propriu-zisa cu ajutorul lucrarilor protetice adecvate. Acestea se executa pe baza unui mulaj (amprenta) de catre tehnicianul dentar.
Cabinetul stomatologic Dr. Vanvore Nicoleta a inteles ca, cheia succesului unei lucrari de protetica dentara consta intr-o buna colaborare intre medicul dentist, pacient si tehnicianul dentar. Acesata este motivul pentru care in cabinetul nostru stomatologic nostru stomatologic, tehnicianul dentar este prezent in faza in care se ia amprenta, in fazele preliminare de probe cat si la cimentarea definitiva.
Protetica dentara fixa reface integritatea arcadelor dentare cu ajutorul coroanelor dentare sau puntilor dentare care sunt cimentate de dintii restantii. In aceasta categorie exista o mare diversitate de coroane si punti dentare.
O categorie aparte o reprezinta fatetarea dentara, aceasta metoda este minim invaziva si realizeaza imbunatatirea aspectului dintilor frontali cu ajutorul fatetelor ceramice. Aceste fatete acopera doar fata externa a dintelui si sunt fixate cu cimenturi de calitate superioara.
Coroanele ceramice pe suport de zirconiu reprezinta cea mai moderna tehnologie care asigura un aspect identic cu cel al dintilor naturali. In cazul lipsei dintilor se recurge la puntea dentara sau la reconstructia coroanei pe implantul dentar. Pentru rezultate estetice deosebite se folosesc implanturile de zirconiu.
Protetica dentara mobila reda pacientului integritatea arcadelor dentare cu ajutorul protezelor dentare mobile si mobilizabile care nu sunt cimentate in cavitatea bucala ne mai existand dinti restanti. Protezele mobile sunt de 2 feluri: protezele dentare partial mobile si protezele dentare total mobile. Protezele dentare partial mobile sunt lucrari mobile realizate in cazul existentei pe arcade a unui numar mic de dinti ele pot fi acrilice sau scheletate.
Protezele dentare totale mobile se utilizeaza in cazul in care dintii restantii pe arcada sunt putini, nu prezinta importanta protetica si sunt extrasi. Protezele dentare totale se confectioneaza din materiale acrilice, ceramice sau compozit.