Plombele (obturatiile) dentare

Plomba dentara (obturatia dentara) acopera sau obtureaza o cavitate din dinte curatata si pregatita anterior de medicul dentist (stomatolog).
Plomba (obturatia) dentara se realizeaza din multe tipuri de materiale (amalgam, rasini compozite, ceramica, etc.).

Plomba dentara se foloseste si in cazul fracturarii dintilor. Obturatia (plomba) dentara intra in categoria tratamentelor stomatologice specifice odontologiei care este o ramura a stomatologiei.

Sint de evitat plombele dentare din amalgam deoarece contin mercur care este toxic. Plombele (obturatiile) dentare ieftine sau la preturi mici inseamna si materiale ieftine gen amalgam.
Cele mai bune plombe dentare sunt realizate din materiale ceramice (portelan), iar ca varianta intermediara calitate/pret sunt rasinile compozite.

Perioada de timp in care rezista o plomba dentara depinde de mai multi factori, in primul rand de alegerea unui medic dentist bun. Longevitatea unei plombe (obturatie) dentare mai este influentata de calitatea materialului, igiena bucala, bruxism, boli ale cavitatii bucale.

Noi in cabinetul stomatologic punem accent pe comunicarea cu pacientul pentru alegerea plombei (obturatiei) dentare si o igiena orala adecvata cu rezultat direct in cresterea longevitatii plombei dentare. De asemeni pretul mic spre mediu al plombei dentare la o calitate superioara ne recomanda in peisajul stomatologic timisan.